Martinetstraat

The former Rabobank

situated on Martinetstraat in the Brabant village of Deurne was designed by local architect Theo van den Acker. A key characteristic of the Bossche School is the austerity of the building design, with frequent use being made of brick, wood and concrete.

Influenced

by structuralism and the Bossche School, the architect designed a large building that was a perfect fit for the village thanks to its small-scale architecture.  It was this very quality that made a transformation from office block into residential building an obvious course of action.

We lifted

the somewhat sombre character of Martinestraat by designing the new entrance to the residential complex in the form of a lighthouse: symbolic of this modern monument’s subtle regeneration.

For the interior

we drew inspiration from the work of artist Peter Struycken.

We decided to alter the original infrastructure – comprising lift and stairwells – by adding a gallery, which opened up the 26 two- and three-bedroom houses. The homes are all situated around a unique loggia that looks out over the Dorpsstraat. The top floor previously housed installations and archives. Given the height restrictions, we largely demolished this floor and gave it appropriate proportions, consistent with the style of the building. The homes on the top floor have been enhanced with the addition of a French balcony, bringing a sense of the outdoors inside.

Credits

Project Name: Martinetstraat

Location: Deurne – Holland

Client: Bergopwaarts

Program: 26 Apartments

Design: 2016

Completion: 2018

Photocredit: BASE Photography

prev next